Δράση για την αναστήλωση-αποκατάσταση του τοξωτού πέτρινου γεφυριού των Γεμελιών Χάλαρης

Ικαρία, 1/12/21

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αποτελεί ζωντανό μάρτυρα της ιστορικής μας μνήμης. Μέσα από τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια για την ευημερία του τόπου, για τα δικαιώματα των πολιτών, για την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά αποδεικνύουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση των “κοινών” της ικαριακής κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε γίνει πολλάκις μάρτυρες απαξίωσης για φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν και μπορούν να δοθούν άμεσες λύσεις, με μικρή κινητοποίηση. Αποφασίσαμε να πάρουμε πρωτοβουλία μετά από χρόνια αδράνειας των δημοτικών αρχών (πλημμύρα 2010, ολική καταστροφή του μεγαλύτερου τοξωτού γεφυριού της Ικαρίας στη Λουπάστρα του ποταμού της Χάλαρης και εκτεταμένη ζημιά στο γεφύρι των Γεμελιών) και να προχωρήσουμε στο συντονισμό εργασιών για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού πέτρινου τοξωτού γεφυριού των Γεμελιών. Ένα πετρογέφυρο που ενώνει για αιώνες τις Ράχες με τη Δυτική Ικαρία, ένα γεφύρι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας που η ανάδειξη του θα το κάνει πόλο έλξης των επισκεπτών και θα ανασύρει αναμνήσεις στους παλιούς συντοπίτες μας.

Με αυτό το σκεπτικό “Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης ‘Μπουλούκι’ επισκέφθηκε ύστερα από πρόσκληση της δημοτικής παράταξης  “Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας” το ιστορικό γεφύρι των Γεμελιών στο φαράγγι της Χάλαρης στη βορειοδυτική Ικαρία. Η διεπιστημονική ομάδα έκανε αναλυτική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης του τοξωτού γεφυριού και συστηματική αποτύπωση του μνημείου αλλά και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του. Επίσης, συνέλεξε δείγματα από το κονίαμα δόμησης του τόξου του γεφυριού και δείγματα λίθων ώστε να προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικών μελετών για τη στερέωση και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της περιοχής μας.

Σε συνέχεια της επίσκεψης εργασίας του Μαΐου, εκπονήθηκε τεχνική έκθεση σωστικών επεμβάσεων η οποία κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και έλαβαν έγκρισή πριν από λίγες μέρες, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης.

Ακόμη, με βάση το υλικό της υφιστάμενης κατάστασης του γεφυριού έχει γίνει ένα αρχικό πλάνο της δράσης για την συνολική αποκατάστασης του γεφυριού η οποία πιθανότατα θα υλοποιηθεί μέσα από ένα σχήμα επαγγελματικής μαθητείας νέων τεχνιτών που θα εκπαιδευτούν ξαναχτίζοντας το γεφύρι σε συνδυασμό με ένα βιωματικό εργαστήριο οι συμμετέχοντες του οποίου θα υποστηρίξουν το έργο αποκατάστασης και θα εμβαθύνουν εμπράκτως στην οικοδομική τέχνη του τόπου. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε κατάρτιση ενδεικτικού προϋπολογισμού της συνολικής δράσης ώστε να εκκινήσει η διαδικασία της ανεύρεσης/εξασφάλισης χρηματοδότησης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Για τα τρέχοντα έξοδα που καλύπτουν τις ανάγκες άμεσης επισκευής του τόξου του γεφυριού, προετοιμασίας και ωρίμανσης του έργου κυκλοφορεί από την Α.Σ.Π.Ι. κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης (aspikaria@gmail.com, τηλ. 6974042417) που μπορείτε να βρείτε στα κάτωθι σημεία στην Ικαρία:

  • Άγιος Κήρυκος  (Βιβλιοπωλείο Περρή, βιβλιοπωλείο Ανεφάντι, παντοπωλείο Θρούμπι)
  • Εύδηλος (Βιβλιοπωλείο Άννα Τσαντίρη, Ψύλλος, Ριφιφί, παντοπωλείο Γκαλερί της Ρίκας)
  • Ράχες Εργαστήριο (εργαστήριο-πρατήριο Συνέμπε Άγιος Δημήτριος, πρατήριο καυσίμων Γιώργος Καττές)

Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και άλλα σημεία διάθεσης των κουπονιών χρηματοδότησης κοινού για την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος. Καλούμε τους συλλόγους της περιοχής των Ραχών και εν γένει της Ικαρίας να συνδράμουν στο μέτρο του δυνατού, ελπίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει πρότυπο και για μελλοντικές αποκαταστάσεις μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

&

*ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ | Το Μπουλούκι είναι μία διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης


Το Γεφύρι των Γεμελιών χρειάζεται τη στήριξη μας.

Σε αυτό το «παιχνίδι της συμμετοχής όλων», καλούμε και εσάς να συνεισφέρετε.

Για να φέρνουμε σε επαφή μάστορες και μηχανικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες.

Γιατί στο σύνθετο διεθνοποιημένο παρόν -της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού- οι μικροί οικισμοί της υπαίθρου, οι τοπικοί πολιτισμοί και η συλλογική φροντίδα των κοινών πόρων, μπορούν να λειτουργήσουν ως πυρήνες βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και κοινωνικής ενδυνάμωσης.

Γιατί ενεργοποιώντας την ξεχασμένη γνώση για τα τοπικά υλικά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θα μπορέσουμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις για τη διατήρηση του μοναδικού ικαριακού τοπίου, για την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και για την πολυπόθητη ήπια διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος της Ικαρίας.

Γιατί η προστασία και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υπόθεση όλων και μπορούμε να τις πάρουμε προσωπικά!

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *