Καθαρισμός στα Χαλασμένα Θέρμα

Την Κυριακή 24 Μαρτίου όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας, βρέθηκαν στα Χαλασμένα Θέρμα για να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό του μονοπατιού που οδηγεί σε αυτά και να προσπαθήσουν να ξαναφέρουν στο φως τα ερείπια των αρχαίων λουτρικών εγκαταστάσεων που είχαν χαθεί μέσα στην πυκνή άγρια βλάστηση. Το εγχείρημα αποδείχτηκε δυσκολότερο και πιο επίπονο από το αναμενόμενο μιας και τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε ενδιαφερθεί κάποιος για τον καθαρισμό της περιοχής.

Η απόπειρα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη αφού κόπηκαν όλοι οι θάμνοι μέσα αλλά και περιμετρικά των κτισμάτων. Τεράστιοι όγκοι ασβεστόλιθου γλιστρούν πάνω στο έδαφος και κατολισθαίνουν συνεχώς. Αυτό το φαινόμενο έχει προκαλέσει σημαντικές βλάβες όπως ρήγματα και μετατόπιση στην τοιχοποιία. Παρόλα αυτά μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τον τρόπο δόμησης. Οι τεχνίτες της εποχής έχτισαν με κουρασάνι (ασβέστης, άμμος και θραύσματα από όστρακα αγγείων) ασβεστόλιθους και σχιστόλιθους. Σχεδόν σε όλους τους τοίχους υπάρχουν αβαθείς τυφλές κόγχες με τοξωτή επιστέγαση.

Στη βορειοδυτική αίθουσα, στο έδαφος, διακρίνεται καθαρά ένα μισοθαμμένο κομμάτι της θολωτής στέγης. Τα ευρήματα στην περιοχή, τουλάχιστον τα εμφανή, είναι πολλά και ενδιαφέροντα (για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. σελ. 125-137 από τα Ικαριακά Σύμμεικτα του Θ. Κατσαρού).

Ο περίπατος μέχρι εκεί είναι σύντομος, περίπου 20 λεπτά, και τα καταγάλανα νερά προσφέρονται σε όσους θέλουν να κολυμπήσουν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα (δεν υπάρχει παραλία). Όταν η θάλασσα δεν είναι ταραγμένη διακρίνεται το νερό που αναβλύζει από δύο πήγες (σχηματίζεται το χαρακτηριστικό «μάτι» στην επιφάνεια).

Μπράβο στα παιδιά που έκαναν μια καλή αρχή. Φυσικά, για να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται ακόμη μία συντονισμένη προσπάθεια με περισσότερα εμπλεκόμενα γερά χέρια και διάθεση.

 

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *