Ο Καλλικράτης και η Ικαρία…

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ Ικαρία, Φεβρουάριος 2011

 

 

Εισήγηση – Πρόταση για συζήτηση και λήψη απόφασης στο 3o Δημοτικό Συμβούλιο(28/2/11)

 

Κύριοι συνάδελφοι .

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας φέρνει για συζήτηση, και ζητά να ληφθεί απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., το θέμα της αποκέντρωσης των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των άλλων υπηρεσιών της Πολιτείας που βρίσκονται σήμερα στην Ικαρία.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ζητείται από το Κράτος η αλλαγή της οργανωτικής δομής της Τ.Α. με κύριο άξονα την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών Στην Ικαρία οι δύο αυτές δράσεις είναι δύσκολο να συμβαδίσουν, γιατί πόρους προς εξοικονόμηση δεν είχαμε ποτέ, πάντα είχαμε ανάγκη από περισσότερα, αλλά κυρίως το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών τίθεται σήμερα προς συζήτηση, αφού είναι δεδομένη η μορφολογία του νησιού μας και η απόσταση που χωρίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την έδρα του Δήμου. Κοντά σε αυτά να προσθέσουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής κίνησης τους θερινούς μήνες αφορά τις περιοχές Ευδήλου και Ραχών που απέχουν 40 και 60 χλμ. από την έδρα μας.

Αν λοιπόν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες της Ικαρίας, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκέντρωση κάποιων υπηρεσιών, πέρα από αυτές που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή είναι ανάγκη ο αγροτικός πληθυσμός (κυρίως υπερήλικες συνταξιούχοι) που ασχολείται με γεωργικές δραστηριότητες, να έχει κοντά του τις λιγοστές δημοτικές υπηρεσίες που τον αφορούν και να μην είναι υποχρεωμένος να μετακινείται τόσο μεγάλες αποστάσεις, για να επιλύσει ακόμη και απλά διαδικαστικά θέματα. Πόσο μάλλον που μέχρι σήμερα η υπάρχουσα συγκοινωνιακή σύνδεση βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και απαιτείται σοβαρή δαπάνη για τις μετακινήσεις σε χρήματα ή καύσιμα με ιδιωτικά μέσα. Κοντά στις παραπάνω επισημάνσεις πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη να παραμείνουν οι δημοτικές υπηρεσίες των πρώην Δήμων λειτουργικές σε ικανοποιητικό επίπεδο για την καλύτερη και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας.. Αυτό δηλαδή που είναι η κεντρική ιδέα του Καλλικράτη, η αποκέντρωση και η κατάργηση του υδροκέφαλου κέντρου της Αθήνας, να γίνει πράξη όχι μόνο σε επίπεδο περιφέρειας και νομού, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Προτείνουμε λοιπόν, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες υπηρεσίες ανά Δημοτική Ενότητα

1.Τη σύσταση στην έδρα του Δήμου Οικονομικών και Τεχνικών υπηρεσιών.

2. Τη σύσταση γεωργικών – αγροτικών υπηρεσιών με μόνιμη παρουσία των ανάλογων υπαλλήλων (Γεωπόνων – Κτηνιάτρων) στη Βόρειο Ικαρία (Εύδηλο ή Ράχες).

3. Την παρουσία σε κάθε Δημοτική Ενότητα ενός τεχνικού (Συμβούλου) των Αντιδημάρχων για την παρακολούθηση των εκτελούμενων έργων.

4. Τη Γραμματειακή υποστήριξη των Αντιδημάρχων με ανάλογο προσωπικό.

5. Την υποβολή αιτήματος προς τα αρμόδια Υπουργεία για την εγκατάσταση στο κέντρο του νησιού σημαντικών υπηρεσιών για τον τόπο μας, όπως είναι το Δασαρχείο και η Κτηνιατρική υπηρεσία που δεν ανήκουν στο Δήμο σήμερα. Μπορεί να προταθεί και η παροχή στέγης σε δημοτικούς χώρους που μένουν κενοί λόγω Καλλικράτη.

6. Τη σύσταση γραφείου τουριστικής προβολής και την τοποθέτηση τους θερινούς μήνες υπαλλήλων στις δημοτικές ενότητες ή στα λιμάνια ή στα τουριστικά χωριά για τη παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες.

Τέλος να μην παραλείψουμε να τονίσουμε το θέμα των υπηρετούντων υπαλλήλων στους πρώην Δήμους.

Αγαπητοί συνάδελφοι, οι υπάλληλοι του σημερινού Δήμου είναι άνθρωποι με υποχρεώσεις (οικογενειακές, οικονομικές κλπ) και θα πρέπει να μετακινηθούν μόνο όταν είναι ανάγκη και με την καλύτερη δυνατή βοήθεια του Δήμου προς αυτούς. Είναι γνωστό ότι έχουν γίνει σοβαρές περικοπές στους μισθούς τους και θα πρέπει να εξετάζουμε με μεγάλη σοβαρότητα κάθε μετακίνηση ή μεταβολή, αφού ειδικά για το σχέδιο Καλλικράτης, ούτε καν ρωτήθηκαν.

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *