Αποφάσεις από την Γενική Συνέλευση της ΑΣΠΙ

Από αριστερά: Αγγελική Κονταξοπούλου, Κώστας Περρής, Ηλ΄θας Γαγλίας, Τάσος Λιγνός, Γιώργος Μαζωνάκης, Αργύρης Πολίτης.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α.Σ.Π.Ι.

 

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΧΩΝ

27 / 1 / 2013

Στη Γ. Σ. της ΑΣΠΙ, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Ραχών στις 27/1/13, παραβρέθηκαν περίπου σαράντα μέλη και φίλοι της παράταξης.

Αρχικά έγινε σύντομη αναφορά στα θέματα και τις αποφάσεις της προηγούμενης Γ. Σ., που είχε γίνει στον Άγιο Κήρυκο στις 14/10/12, από τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Γαγλία.

Στη συνέχεια ο ίδιος ενημέρωσε το σώμα για τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν ή δεν απασχόλησαν τα Δημοτικά Συμβούλια στο μεσοδιάστημα και για τις τοποθετήσεις – προτάσεις που κατέθεσε εκ μέρους της ΑΣΠΙ. Συγκεκριμένα για το πρόβλημα της εξαγγελθείσας κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Αγ. Κηρύκου, η ΑΣΠΙ πρότεινε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου με τον Υπουργό Οικονομίας, δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ, συγκρότηση αντιπροσωπευτικής Επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων και κατάληψη του κτιρίου της Εφορίας, στην οποία και συμμετείχε δυναμικά όσο διήρκεσε, προτάσεις που έγιναν δεκτές και έχουν υλοποιηθεί ως ένα βαθμό.

Για τη δρομολογημένη συγχώνευση του Πανικάριου Νοσοκομείου με αυτό της Σάμου και άρα την υποβάθμισή του, έκανε ανάλογες προτάσεις για παραστάσεις διαμαρτυρίας και συναντήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και προσφυγή όχι μόνο στο ΣτΕ, αλλά και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μετέφερε επίσης τον προβληματισμό της Λαϊκής Συνέλευσης, που συγκάλεσαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στον Άγ. Κήρυκο στις 21/1/13, και τις αποφάσεις της για κινητοποιήσεις στις 31/1/13 και 8/2/13. Ενημέρωσε για την συμμετοχή μας στην Επιτροπή Αγώνα και στην 7/μελή συντονιστική επιτροπή.

Για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων η Δ. Α. παρουσιάσε στο 16ο Δ. Σ. (10/2012), ένα σχέδιο δράσης από το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί κάτι. Το πρόβλημα παραμένει οξύτατο σε όλες του τις παραμέτρους : σχεδόν ανύπαρκτη διαδικασία ανακύκλωσης, λειτουργία δύο υπερκορεσμένων και επικίνδυνων ΧΑΔΑ που έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2012, στασιμότητα και αδράνεια στην κατασκευή του ΧΥΤΥ. Στις ερωτήσεις της ΑΣΠΙ η Δ.Α. απάντησε για το θέμα του ΧΥΤΥ ότι εκκρεμεί η σύνταξη μίας νέας κτηματολογικής μελέτης, για το « ναυάγιο» της συνεργασίας με την εταιρεία ΦΑΡΟ ΒΙΟ ΕΠΕ του επιχειρηματία Θ. Φαγαδάκη, με τον οποίο η Δ.Α. είχε υπογράψει συμβόλαιο κατασκευής ΚΔΑΥ και δαπάνησε άσκοπα 15.000,00 για άχρηστες υποδομές, ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει δικαστικά τα έξοδα αυτά από τον επιχειρηματία, για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.

Για το πρόβλημα της υπερβόσκησης και της υποβάθμισης συγκεκριμένων περιοχών του νησιού, η Δ. Α. δεν έφερε ακόμη θέμα σε Δ. Σ., μετά από την αναβολή που ζήτησε τον Αύγουστο του 2012, για να παρουσιάσει το ζήτημα ολοκληρωμένα. Στο μεταξύ η βόσκηση συνεχίζεται ανεξέλεγκτα σε δημοτικές εκτάσεις και η καταστροφή του περιβάλλοντος επιτείνεται, μετατρέποντας αρκετές περιοχές σε πραγματική έρημο. Η Δ.Α. μοιάζει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, αφού επί δύο χρόνια δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία, έστω να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. Αρκείται να διατυμπανίζει ότι δεν ενοικιάζει δημοτικές εκτάσεις, χωρίς όμως να αποφασίζει την ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεων οι οποίες προφανώς λειτουργούν ως «παραθυράκι» για την είσπραξη των επιδοτήσεων.

Για το θέμα του Γηροκομείου η Δ. Α. αποφεύγει να κάνει ενέργειες, δε θέλει να επωμιστεί την ευθύνη του, επινοεί και προτείνει λύσεις Συνεταιριστικής οργάνωσης και διαχείρισης, στις οποίες ο Δήμος απλώς θα συμβάλλει οικονομικά στη λειτουργία του, χωρίς όμως και αυτές να τις προχωράει. Το Γηροκομείο, εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί με τη φροντίδα και το ενδιαφέρον εργαζομένων του Γηροκομείου και του Νοσοκομείου και της Επιτροπής Στήριξης του Γηροκομείου που συστάθηκε το περασμένο καλοκαίρι μετά από πρόταση της ΑΣΠΙ.

Επίσης η ΑΣΠΙ έχει ζητήσει από το Δήμο τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα νερά και των τριών διαμερισμάτων του νησιού, αλλά μέχρι στιγμής μας παρέδωσαν μόνο του Αγ. Κηρύκου. Πρόθεσή μας είναι να πάρουμε τη γνώμη ειδικών για την ποιότητα του νερού.

Ενημέρωσε ακόμη τους παραβρισκόμενους για τις σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις – συζητήσεις που είχαν συζητηθεί στην προηγούμενη Γεν. Συνέλευση της ΑΣΠΙ, καθώς και για τη συγκέντρωση – αποστολή ρουχισμού στην Αθήνα, που είχε αποφασιστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη .

Τέλος ανακοίνωσε τη συνεδρίαση του Δ. Σ. στις 30/1/13 και κάποια από τα θέματά του ( ΣΧΟΟΑΠ, εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας από τη ΔΕΗ).

Ακολούθως πήραν το λόγο αρκετοί από τους παρόντες, καταθέτοντας τις ερωτήσεις, τις απόψεις, τον προβληματισμό, τις προτάσεις τους για διάφορα θέματα :

– Για την πρόταση της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου του Ομίλου Μυτιληναίου, για την οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από πλευράς Δήμου, και για την καταρχήν θετική στάση της ΑΣΠΙ, όσον αφορά την αιτούμενη εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας από τη ΔΕΗ στη Φύρην Άσπα, αφού πρώτα ενημερωθούμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

– Για την άμεση προτεραιότητα και κατασκευή τεχνικών έργων στο Καρκινάγρι στα πλαίσια του νέου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου.

– Για την ανάγκη ενότητας και κοινών αγώνων στο ζήτημα του Νοσοκομείου, με αφορμή τις διαφοροποιημένες και ξεχωριστές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ, που λειτουργούν εν τέλει διασπαστικά και αποπροσανατολιστικά, ανεξάρτητα από τις αγωνιστικές προθέσεις του πολιτικού αυτού χώρου.

– Για τον τυπικό ιατρικό έλεγχο που γίνεται από το Νοσοκομείο στα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τη χρεία οι ιατρικές εξετάσεις να γίνουν ουσιαστικές.

– Για την αγορά από το Δήμο έκτασης 5.000 τ. μ. στην περιοχή του Συρτικού. από τη Μητρόπολη Σάμου για την κατασκευή της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού της ευρύτερης περιοχής του Αγ. Κηρύκου και αν αυτή σχετίζεται με τους χειρισμούς του Δήμου στο θέμα του Γηροκομείου.

– Για τη διατήρηση της ενοικίασης χώρου συνάντησης των μελών της ΑΣΠΙ στον Αγ. Κήρυκο με οικονομική επιβάρυνση κάποιων μελών και του κοινού ταμείου της παράταξης (απόφαση).

– Για την ιστοσελίδα της ΑΣΠΙ, που ήδη λειτουργεί, και τα έξοδα δημιουργίας της.

– Για το ζήτημα των απορριμμάτων ο προβληματισμός, η ανησυχία και η αγανάκτηση ήταν πολύ έντονα. Στον Εύδηλο η υπόθεση του ΧΑΔΑ αντιμετωπίζεται δικαστικά, μετά από μηνύσεις δημοτών. Δεν υπάρχει ενημέρωση από τον Δήμο σε ποιους ιδιώτες (από τη Σάμο;), με ποιες διαδικασίες, με τη χρήση ποιων μηχανημάτων, σε ποιο χώρο έχει αναθέσει τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, με συνέπεια μόνο φήμες να υπάρχουν για το θέμα. Στις Ράχες υπάρχει σοβαρή αντίδραση για τις προθέσεις του Δήμου να χρησιμοποιήσει τον εκεί ΧΑΔΑ για τα απορρίμματα του Αγ. Κηρύκου. Ήδη έχει φέρει κάποια φορτία, αλλά οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν παρόμοιες απόπειρες. Στον Άγ. Κήρυκο η τύχη της ανακύκλωσης επίσης είναι άγνωστη, καθώς πληθαίνουν οι μαρτυρίες ότι τους κάδους της ανακύκλωσης τους αδειάζει το κοινό απορριμματοφόρο όχημα. Ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Δ. Σ. για δημιουργία επιτροπών, οι οποίες θα κάνουν ενημερώσεις στα χωριά για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, καμία δεν έχει συγκροτηθεί καν. Στην πρόσφατη επαφή που είχε η ΑΣΠΙ με τη νέα αντιδήμαρχο του Αγ. Κηρύκου κατέθεσε ερωτήματα σχετικά με το μείζον ζήτημα, αλλά η ίδια δεν έχει ενημερωθεί μέχρι στιγμής. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει για μια ακόμη φορά να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα, να απαιτήσουμε απαντήσεις και να πιέσουμε για δράσεις και έργα, πέρα από τα σχέδια και τις υποσχέσεις που ακούμε επί δύο χρόνια.

– Για την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία και τις συνέπειές της κοινή διαπίστωση είναι ότι επίσης δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προόδου, ούτε μία ενέργεια αντιμετώπισης. Απεναντίας και αυτή η Δ. Α. προσπαθεί να διευκολύνει με κάθε τρόπο τους κτηνοτρόφους, επιτρέποντας τη βοσκή των κοπαδιών σε δημοτικές εκτάσεις, χωρίς να υπάρχει διαδικασία ενοικίασης από το 2005, ενώ δεν ασκεί καμία πίεση για συμμόρφωσή τους στις Απαγορευτικές Διαταγές του Δασαρχείου, που αφορούν στις υπερβοσκημένες περιοχές. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα νομοθεσία ο Δήμος έχει πλέον την κάλυψη να διώξει την παράνομη βόσκηση. Όσο για την καταγγελία και τα επανειλημμένα διαβήματα προς Υπουργεία και Υπηρεσίες που είχε κάνει ομάδα δημοτών πριν από τρία χρόνια, περιορίστηκαν στις καταθέσεις των καταγγελλόντων, ενώ ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν οι καταγγελλόμενοι και δεν υλοποιήθηκαν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις για πολιτική λύση του προβλήματος. Παρ’ όλα αυτά πρόθεσή μας είναι να επανέλθουμε τουλάχιστον με ερώτημα στην Εισαγγελία της Σάμου και να ξαναφέρουμε το θέμα σε συνεδρίαση του Δ. Σ. Επιβάλλεται επίσης να συνταχθούν μητρώα επαγγελματιών κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα καρπώνονται νόμιμα τα δικαιώματα και τις επιχορηγήσεις που τους αναλογούν, αλλά θα επωμίζονται και τις υποχρεώσεις τους. Τέλος συμφωνήσαμε να κάνουμε δενδροφυτεύσεις σε περιοχές που θα μας υποδείξει ο Δήμος και τις οποίες θα αναλάβει να προστατεύει.

– Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά τα δεδομένα είναι δυσοίωνα, βάσει του νέου προγράμματος των δρομολογίων.

– Εκφράστηκε η απογοήτευση ότι προβλήματα όπως των απορριμμάτων και της υπερβόσκησης μας απασχολούν πάνω από δέκα χρόνια χωρίς να υπάρχει πρόοδος. Οι προσπάθειές μας δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι αγώνες μας μοιάζουν μάταιοι. Έγινε πρόταση για μια συνάντηση – ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη που ταιριάζει και αναβαθμίζει ποιοτικά το νησί μας, γιατί αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, ποια είναι η ευθύνη των κατοίκων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους για τη στασιμότητα έως οπισθοδρόμηση του τόπου μας.

– Έγινε πρόταση να αντιδράσουμε συλλογικά και να αντισταθούμε ενωμένοι στις αποφάσεις του Κράτους που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, απαξιώνουν τις ανάγκες μας, καταργούν τα δικαιώματά μας, εξαθλιώνουν τη διαβίωσή μας , σαρώνουν τις δημοκρατικές αξίες και διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, στο όνομα της κρίσης και της μνημονιακής υποχρέωσης.

– Συμφωνήθηκε να καταγράψουν οι Τοπικές Επιτροπές θέματα για το Τεχνικό Πρόγραμμα που θα καταρτίσει η Δ. Α.

– Αποφασίστηκε η διοργάνωση χοροεσπερίδας στις Ράχες τον Μάρτιο, σε μια συνάντηση διασκέδασης και ταυτόχρονα οικονομικής ενίσχυσης της παράταξης.

 

Μετά από τη συζήτηση έγινε κοπή της βασιλόπιτας της ΑΣΠΙ και η τυχερή της χρονιάς ήταν η συναγωνίστρια…. Δάφνη Κούβαρη !

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *