Ανακοίνωση για ΚΔΑΥ – Σκουπίδια

 

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Απριλίου 2012, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εγκατάσταση μονάδας ΚΔΑΥ στον Αγ. Κήρυκο και μετά από τη διαφωνία της ΑΣΠΙ, αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης, για το χώρο εγκατάστασης που επιλέχθηκε ( νταμάρι στην περιοχή του Βόφυλα), ο Δήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμία πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το μόνο που κάνουν είναι να αντιδρούν σε οποιαδήποτε λύση προτείνει η πλειοψηφία.

Καταρχάς θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δε χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, για να εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή οποιαδήποτε λύση θεωρεί καταλληλότερη, στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα σκουπίδια. Αυτή η εμμονή να συμφωνήσουν όλοι, μάλλον πρέπει να μας προβληματίζει, γιατί δείχνει ότι ψάχνει “συνενόχους”, αν οι πρόχειρες λύσεις που προτείνει αποτύχουν. Στη συνέχεια θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι οι πρώτοι που αντέδρασαν στη μεταφορά των σκουπιδιών της περιοχής του Αγ. Κηρύκου στους Χ.Α.Δ.Α. του Ευδήλου και των Ραχών, και απείλησαν με παραιτήσεις, ήταν οι ίδιοι οι Αντιδήμαρχοι και ένας δημοτικός σύμβουλος των συγκεκριμένων δημοτικών ενοτήτων. Γιατί αυτοί είναι δικαιολογημένοι και οι υπόλοιποι δημότες που αντιδρούν είναι κακόβουλοι, τοπικιστές και διασπαστές της ικαριώτικης κοινωνίας;

Ερχόμαστε τώρα στη συμφωνία του Δήμου μας με την εταιρεία ΦΑΡΟ ΒΙΟ ΕΠΕ

για την εγκατάσταση κινητής μονάδας ΚΔΑΥ. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν εναντιωνόμαστε κατά βάση στην εγκατάστασή του. Διαφωνούμε με την επιλογή του χώρου, ενώ και κάποια άλλα πράγματα μας δημιουργούν εύλογες απορίες. Κανένας δε γνωρίζει τον ακριβή τρόπο λειτουργίας της μονάδας ούτε αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν δια στόματος δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, να μας παρουσιάζουν την παραπάνω εταιρεία ως τη δεύτερη καλύτερη στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων, όταν για την εταιρεία αυτή είναι αδύνατο να συλλέξουμε οποιαδήποτε πληροφορία, τόσο μέσω των τηλεφωνικών εταιρειών παροχής πληροφοριών, όσο και μέσω του Διαδικτύου.

Η διαφωνία μας εξάλλου απορρέει και από τη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος με την παραπάνω εταιρεία, καθώς αναφέρονται τα εξής στο άρθρο 5 : ΄΄Τα μηχανήματα θα βρίσκονται σε χώρο που μισθώνει ο Δήμος Ικαρίας για το σκοπό αυτό, σε περιοχή απομακρυσμένη από οικισμούς εντός της οποίας επιτρέπονται τέτοιου είδους δράσεις.΄΄ και παρακάτω στο ίδιο άρθρο, ΄΄Τα χωρισμένα τεμαχισμένα απορρίμματα θα στοιβάζονται σε μεγάλους σωρούς για λίγες ημέρες όπου και θα αναδεύονται ώστε στο υλικό να επιτευχθεί ομοιογένεια και ο απαιτούμενος αερισμός, αναγκαίος για την έναρξη της διαδικασίας κομποστοποίησης.΄΄

Σε αντίθεση όμως με τα συμφωνηθέντα, χωροθετούν τη μονάδα του ΚΔΑΥ 500 μέτρα από το κέντρο του Αγ. Κηρύκου, δίπλα στον κεντρικό δρόμο Αγ. Κηρύκου – Θερμών – Αεροδρομίου. Σκεφτείτε τους σωρούς των σκουπιδιών σε κοινή θέα κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και την αποφορά ή την διασπορά των αναδευόμενων τεμαχισμένων απορριμμάτων, ειδικά με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες και τα μελτέμια. Αναλογιστείτε λοιπόν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει τι θα κάνουν με τα υπολείμματα των σκουπιδιών, αυτά που θα μένουν δηλαδή κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Με αυτούς τους όρους λοιπόν δεν μπορούμε να συμφωνούμε, όσο καλοπροαίρετοι κι αν είμαστε.

Τέλος θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι δε φτάσαμε ως εδώ, λόγω της δικής μας αδιαφορίας ως προς την επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος. Εμείς προεκλογικά, χωρίς να υπολογίσουμε τις χαμένες ψήφους από ανθρώπους που ζουν στις περιοχές που θίγονται, ανοιχτά υποστηρίξαμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο του ΧΥΤΥ, το οποίο, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, προχωρούσε μέχρι να το ΄΄παγώσει΄΄ για ένα χρόνο η νέα Δ. Α. Το ίδιο υποστηρίξαμε και στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου στις 21-1-2011, όταν η πλειοψηφούσα παράταξη δεν έπαιρνε θέση για τον ΧΥΤΥ, αλλά υποσχόταν λύση μέχρι το καλοκαίρι του 2011 (με μεταφορά των σκουπιδιών μας σε άλλα νησιά). Από τον Φλεβάρη του 2012 έχουν περάσει αρκετά εικοσαήμερα υπομονής, που ζητά η Δ. Α. από τους κατοίκους των περιοχών Ευδήλου και Ραχών, ώστε να δεχτούν τα απορρίμματα του Αγ. Κηρύκου, μέχρι την ολοκλήρωση των συμφωνιών, πότε με το Δήμο Μυτιλήνης και Σάμου, για τη μεταφορά των σκουπιδιών εκεί με κοντέινερ, και πότε με τη ΦΑΡΟΒΙΟ ΕΠΕ, για την διαχείρισή τους στο νησί. Συμπερασματικά επί δεκαπέντε μήνες η Δ. Α. λέει μεγάλα λόγια, μοιράζει υποσχέσεις, αλλάζει σχεδιασμούς, δηλαδή συνεχώς αυτοαναιρείται.

Τα συμπεράσματα δικά σας, για το ποιοι έχουν συγκεκριμένες θέσεις και ποιοι όχι. Ποιοι θέλουν λύσεις συνολικές, πραγματικά αποτελεσματικές και όχι αποσπασματικές. Ποιοι λειτουργούν εν τέλει διασπαστικά στην ικαριώτικη κοινωνία με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς τους .

Ικαρία, 18/5/2012

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *