Δυσμενείς Εξελίξεις στην Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τη διακοπή των δρομολογίων του πλοίου «Νήσος Μύκονος» και τη δρομολόγηση στη θέση του ενός άλλου γερασμένου και αργού.

Το νέο αυτό σοβαρότατο πλήγμα στην ποιότητα της ζωής μας, ως κατοίκων των ακριτικών νησιών, και στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνουμε να αντεπεξέλθουμε στις αντικειμενικά μεγάλες δυσκολίες, που λόγω της σημερινής συγκυρίας γίνονται μεγαλύτερες, καθιστούν τον αγώνα αυτό άνισο. Αυτό αποτελεί για μας μία επιπλέον πρόκληση, αφού 38 συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο ναυάγιο ενός ανάλογων προδιαγραφών πλοίου πριν από λίγα χρόνια. Συνέπεια αυτής της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης είναι η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που άφησαν τις ζωές μας έρμαια των «θαυματουργών» μηχανισμών της ελεύθερης αγοράς, των αυτοματισμών της, και των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων.

Μιας πολιτικής που τους ανθρώπους τους βλέπει απλά σαν νούμερα στις εξισώσεις των παραμέτρων κόστους και κέρδους, και τελικά εκτιμά ότι η σχέση κόστους – πληθυσμού είναι δυσανάλογη, άρα ασύμφορη. Καλούμε τους υπεύθυνους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους , να θωρακίσουν το νησιωτικό χώρο δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού σε αυτόν.

Και μια βασική προϋπόθεση είναι η απρόσκοπτη, ασφαλής και γρήγορη πρόσβαση των νησιωτών στην χερσαία Ελλάδα. Τους προκαλούμε επίσης να μη μας θυμούνται μόνο στους λόγους που εκφωνούν στις εθνικές επετείους, όταν μιλάνε για περήφανους ακρίτες και άλλα τέτοια, γιατί τα κούφια λόγια, όταν δε συνοδεύονται με πράξεις αποτελούν τον ορισμό της πατριδοκαπηλείας.

Τους ρωτάμε πώς εφαρμόζουν την περιβόητη και συνταγματικά κατοχυρωμένη πολιτική της νησιωτικότητας. Τους ρωτάμε αν είμαστε ίσοι σε ευκαιρίες και δικαιώματα απέναντι στους υπόλοιπους Έλληνες που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα,

εκτός βέβαια από τη βάρβαρη ισότητα στα χαράτσια.

Επιτέλους η πολιτεία ας πράξει το αυτονόητο καθήκον της απέναντι σε μας, τους κατοίκους των ακριτικών νησιών : να μας ελευθερώσει από την ομηρία των εφοπλιστών.

Δικαιούμαστε και γι’ αυτό απαιτούμε:

– Τη δρομολόγηση σύγχρονου και αξιόπιστου πλοίου, για όσο διαρκέσει η διακοπή

των δρομολογίων του «Νήσος Μύκονος», και τη διαβεβαίωση για επαναδρομολο-

γηση του τελευταίου το συντομότερο δυνατόν.

– Καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με το κέντρο με τη δρομολόγηση και.

και δεύτερου πλοίου στη γραμμή.

– Τακτική σύνδεση των νησιών μας με Χίο, Μυτιλήνη( έδρα της Περιφέρειας)

– Θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

– Ακτοπλοϊκή πολιτική υπό τον έλεγχο του κράτους και όχι των εφοπλιστικών

συμφερόντων.

Εμείς σαν περήφανοι αξιοπρεπείς και πεισματάρηδες νησιώτες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι και να διεκδικούμε αυτά που για άλλους είναι αυτονόητα.

Διαμαρτυρόμαστε την Τρίτη 13/12 στο λιμάνι του Ευδήλου κατά την ώρα άφιξης του «Νήσος Μύκονος».

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι Ικαριώτικοι Σύλλογοι της Αθήνας.

Συνεχίζουμε συντονισμένα με τους Σαμιώτες και τους Φουρνιώτες.

ΙΚΑΡΙΑ 12/12/2011

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *