Πρόταση Πορίσματος Επιτροπής Δήμου για Εργοτάξιο Υβριδικού Έργου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η επιτροπή μετέβη στο Δημοτικό κατάστημα Ραχών, όπου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενημερώθηκε από τον δ/ντη της ΜΥΗΕ της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» κ. Στ. Ροντήρη και τον επιβλέποντα μηχανικό κ. Νικ. Πετούνη, με την παρουσία του προέδρου της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ΕΝΕΤ ΑΕ κ. Σπανού και του επιβλέποντα μηχανικού κ. Μανέτα.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τα εργοτάξια των δύο λιμνοδεξαμενών στην Άνω και Κάτω Προεσπέρα.

Η άνω λιμνοδεξαμενή έχει ολοκληρωθεί, όσον αφορά την εκσκαφή, και τα προϊόντα της έχουν εναποτεθεί σε δύο προεπιλεγμένους χώρους πλησίον και παραπλεύρως του εργοταξίου. Στον κοντινότερο χώρο εναπόθεσης έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σπαστήρας για τη μετατροπή των αδρανών υλικών σε υλικό επίστρωσης του οδοστρώματος του δρόμου Γεμέλια- Προεσπέρα, καθώς και σε υλικό για την παρασκευή μπετόν αρμέ. Μας διαβεβαίωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των σωρευμένων αδρανών υλικών θα χρησιμοποιηθεί για τους ανωτέρω σκοπούς και θα αποκατασταθεί το τοπίο. Πλησίον του έργου στεγάζεται συνεργείο αυτοκινήτων σε υπόστεγο. Διαπιστώσαμε την ύπαρξη πλαστικών δεξαμενών γεμάτων με καμένα λάδια αυτοκινήτων.

Στο εργοτάξιο της κάτω λιμνοδεξαμενής το έργο της εκσκαφής είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Τα προϊόντα εκσκαφής εναποτίθενται σε ιδιόκτητο χώρο, που γειτνιάζει με το έργο, κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη. Όμως διαπιστώσαμε αλλοίωση της πλαγιάς, μεταξύ της διανοιγόμενης λιμνοδεξαμενής και του αιγιαλού, με την απόρριψη μεγάλου όγκου αδρανών υλικών, καθώς και τη διαφυγή μεγάλου μέρους τους προς τη θάλασσα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Κατόπιν τούτων επιστήσαμε την προσοχή στους κατασκευαστές και υπεύθυνους του έργου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις σχετικές αδειοδοτήσεις για την ελαχιστοποίηση των ζημιών, εφαρμόζοντας αυστηρά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους. Ιδιαίτερα ζητάμε τη λήψη απαραίτητων μέτρων και παρεμβάσεων, ούτως ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διαφυγή μπάζων στον αιγιαλό και στη θάλασσα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διαμόρφωση των πρανών σε πεζούλες, που θα συγκρατούν τα διαφυγόντα αδρανή υλικά, και οι οποίες με την ολοκλήρωση του έργου θα δενδροφυτευθούν. Είναι αυτονόητο ότι θα απαιτήσουμε την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας που έχει ή θα συντελεστεί. Όσον αφορά καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για διαρροή καμένων λαδιών και λιπαντικών αυτοκινήτων, δε διαπιστώσαμε κατά την αυτοψία μας να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ζητάμε όμως να μας προσκομιστούν στοιχεία διακίνησης που να αποδεικνύουν την απομάκρυνσή τους από το νησί, όπως προβλέπεται.

Ηλίας Γαγλίας

Δημ. Σύμβουλος ΑΣΠΙ

Ικαρία, 8/3/2011

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *