Θέματα Δημοτικού Συμβουλίου 21-1-2011

Π. Η. Δ.

16α) Η συμπολίτευση πρότεινε την εκλογή αντιπροσώπου του Δήμου στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών. Πρότεινε την Μαρία Μπινίκου για τη θέση αυτή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τον Σπύρο Τέσκο και η «Αυτόνομη Συσπείρωση» τον Ηλία Γαγλία. Εξελέγη με τους ψήφους της πλειοψηφίας η Μαρία Μπινίκου.

16β) Η ΑΣΠΙ πρότεινε να συσταθεί Επιτροπή παρακολούθησης του Υβριδικού έργου της ΔΕΗ στην Προεσπέρα, γιατί πιστεύει ότι ο Δήμος πρέπει να δηλώνει την παρουσία του σε όλα τα μεγάλα έργα και να τα παρακολουθεί από κοντά , για να έχει ίδια αντίληψη. Ακόμη περισσότερο στην περίπτωση αυτή που υπάρχουν καταγγελίες για περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της Κάτω Προεσπέρας. Πρότεινε τη σύσταση εφταμελούς επιτροπής με τον αντιδήμαρχο Αγίου Κηρύκου Γεώργιο Κρητικό , τρεις πολιτικούς μηχανικούς του Δήμου και εκπροσώπους των τριών παρατάξεων. Η πρόταση της συμμετοχής του Γ. Κρητικού, μηχανικού στο επάγγελμα, και των τριών μηχανικών του Δήμου έχει το νόημα της παρακολούθησης της σωστής εκτέλεσης του έργου σύμφωνα με τους όρους της Περιβαλλοντικής Μελέτης . Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα και ως εκπρόσωποι των παρατάξεων ορίστηκαν ο Απόστολος Καρίμαλης, ο Φανούρης Καρούτσος και ο Ηλίας Γαγλίας.

1) Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση δίμηνης διάρκειας με την προσθήκη ενός φύλακα του Κλειστού Γυμναστηρίου Αγίου Κηρύκου , μετά από πρόταση της ΑΣΠΙ .

2) Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Β.Α., προκειμένου να λειτουργήσει ως Φορέας Διαχειριστικής Επάρκειας για λογαριασμό του Δήμου Ικαρίας.

3) Έγινε μια ενημέρωση από το σύμβουλο της συμπολίτευσης Λευτέρη Κόχιλα σχετικά με Προγράμματα χρηματοδοτικά στα οποία έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί ο Δήμος. Από τη συζήτηση που ακολούθησε προέκυψε ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση και προτάσεις εξειδικευμένες, για να προχωρήσουμε στη σύνταξη φακέλου. Ο σύμβουλος της ΑΣΠΙ πρότεινε ως υπεύθυνο Προγραμμάτων το σύμβουλο Λευτέρη Κόχιλα, στον οποίο οι υπόλοιποι σύμβουλοι μπορούν να καταθέτουν σχετικές προτάσεις που αυτός θα επεξεργάζεται .

4) Το θέμα αναβάλλεται .

5) Ομόφωνα ψηφίστηκε η αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία του περασμένου Οκτωβρίου στο αλιευτικό καταφύγιο του Καρκιναγρίου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η διάνοιξη της εισόδου του καταφυγίου.

6) Ομόφωνα αποφασίστηκε η αποκατάσταση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης – άδρευσης από το φράγμα του Πεζιού προς το ταχυδιυλιστήριο, το οποίο δίκτυο καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Οκτωβρίου.

7) Αποφασίστηκε ομόφωνα η σύνταξη Μελετών Αποτύπωσης Οριοθέτησης της κοίτης και των παραρεμάτιων ζωνών των χειμάρρων που βρίσκονται εντός των οικισμών του Κάμπου και του Καρκιναγρίου, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις διευθέτησης της κοίτης. Η ΑΣΠΙ πρότεινε να συμπεριληφθεί και ο χείμαρρος του οικισμού Νάνουρα και η πρόταση έγινε δεκτή.

8) Αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ παράταση για την ολοκλήρωση της Μελέτης ΣΧΟΟΑΠ. Από την ΑΣΠΙ ασκήθηκε έντονη κριτική προς τις απελθούσες δημοτικές αρχές και παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στους τρεις πρώην Δήμους, οι οποίες , με εξαίρεση την παράταξη « Αυτόνομη Συσπείρωση Ραχών», είχαν απορρίψει το πρώτο στάδιο (Β1) της μελέτης, γνωμοδοτώντας αρνητικά , με συνέπεια να έχει σταματήσει η διαδικασία διαβούλευσης και ολοκλήρωσης της σχετικής Μελέτης από το Δεκέμβριο του 2009.

9) Αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του Δημάρχου και του Νικολάου Λαρδά.

10) Αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση της Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΟΑΕΔ στην Εδαφική Ενότητα Ευδήλου του Δήμου Ικαρίας.

11) Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η λύση του συμβολαίου ενοικίασης από το Δήμο της αίθουσας των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Εύδηλο. Υπέρ της διακοπής της ενοικίασης ψήφισαν οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και ο σύμβουλος της ΑΣΠΙ με το σκεπτικό ότι το μίσθωμα είναι πολύ υψηλό και υπάρχουν άλλοι χώροι ικανοί να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στο συγκεκριμένο χώρο.

12 – 13- 14 ) Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση της Δ.Α. για τη συγκρότηση διάφορων επιτροπών ( Παραλαβής και Δημοπρασιών).Η Λ. Σ. τις ψήφισε εν μέρει ως προς τη σύνθεσή τους.

15) Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής (Δ.Α.) ήταν να προχωρήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στο κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αγίου Κηρύκου και στη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ του Ευδήλου, εφαρμόζοντας την απόφαση της Γ.Γ. Περιφέρειας Β.Αιγαίου με ημερομηνία 30/12/2010. Βάσει της ίδιας απόφασης στο άμεσο μέλλον πρέπει να σταματήσει η λειτουργία ενός ακόμη ΧΑΔΑ του νησιού και τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται σε έναν. Η ΑΣΠΙ διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο δύο ΧΑΔΑ και η ταυτόχρονη μεταφορά όλων των σκουπιδιών του νησιού, και των προβλημάτων που αυτό συνεπάγεται, σε έναν σκουπιδόλακκο ακατάλληλο από κάθε άποψη. Αντίθετα ως μοναδική λύση θεωρεί την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του Συστήματος Ανακύκλωσης, για τη δραστική μείωση του όγκου των στερεών αποβλήτων, και την άμεση κατασκευή του ΧΥΤΥ. Κάλεσε επίσης το Δήμαρχο να τοποθετηθεί για το αν θα επιδιώξει την κατασκευή του ΧΥΤΥ στον προβλεπόμενο χώρο και αν θα ασκήσει πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Απάντηση συγκεκριμένη και σαφής δε δόθηκε, απεναντίας μίλησε για προσπάθειες που καταβάλλει για μεταφορά των απορριμμάτων της Ικαρίας στον ΧΥΤΑ της Σάμου, λύση με την οποία συμφωνεί απόλυτα και η Λ.Σ. Επειδή εμείς θεωρούμε ανεδαφική και απαράδεκτη τη «λύση» αυτή και πιστεύουμε ότι κάθε νησί πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα που παράγει, καταθέσαμε διαφορετική πρόταση και εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση με ημερομηνία 20/01/2011. Επίσης η ΑΣΠΙ άσκησε έντονη κριτική στη «Λαϊκή Συσπείρωση» , διότι ως δημοτική αρχή των τριών Δήμων κατά τις προηγούμενες τετραετίες δεν επεδίωξε αποφασιστικά την κατασκευή ΧΥΤΥ, επιδιδόμενη στη συνηθισμένη ψηφοθηρική τακτική της μετάθεσης ευθυνών. Η πρόταση της Δ.Α. τελικά ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της .

Η πρόταση της ΑΣΠΙ έλαβε μία ψήφο.

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *