Αναστήλωση του γεφεριού των Γεμελιών Ραχών Ικαρίας

(ενημέρωση 23/2/21: η απάντηση από το Γραφείο Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, σε μορφή pdf)

Αίτηση-Υπόμνημα της Δημοτικής παράταξης «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας»

ΠΡΟΣ :
Επαρχείο Ικαρίας
Περ. Β. Αιγαίου Δ/σνη Τεχν. Υπηρεσιών
Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Β. Αιγαίου

ΘΕΜΑ:  ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΩΝ ΓΕΜΕΛΙΩΝ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

Στο μεγαλύτερο ποτάμι συνεχούς ροής της Ικαρίας , το ποτάμι της Χάλαρης, είχαν χτιστεί στην δεκαετία του 1880 δύο πέτρινα μονότοξα γεφύρια (γεφύρι της Λουπάστρας και γεφύρι των Γεμελιών), για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επικοινωνίας και μετακίνησης των κατοίκων προς ολόκληρη τη Δυτική Ικαρία. Με την πάροδο των χρόνων και με την διάνοιξη αμαξωτών δρόμων έχασαν, εν μέρει, την χρησιμότητά τους, παρέμειναν όμως στην κοινωνική συνείδηση των κατοίκων σημεία αναφοράς ως δείγματα μαστοριάς των προγόνων τους. Τον Οκτώβρη του 2010 η καταστροφική νεροποντή που χτύπησε το νησί, γκρέμισε, ουσιαστικά εξαφάνισε, το γεφύρι της Λουπάστρας (που ήταν και το μεγαλύτερο του νησιού) και «ξήλωσε» την λιθοδομή του γεφυριού των Γεμελιών αφήνοντας μόνο το τόξο του. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, όντας απογυμνωμένο και με τα όμβρια νερά του δρόμου που περνά κοντά του, να καταλήγουν πάνω του, η φθορά του συνεχίστηκε και πριν τρία χρόνια ξεκίνησε και η αποσυναρμολόγηση του τόξου, με ορατό πια και άμεσο τον κίνδυνο να καταρρεύσει ολοσχερώς ανά πάσα στιγμή. Επειδή για μας αποτελεί ένα από τα λιγοστά πια εναπομείναντα μνημεία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και λαϊκής αρχιτεκτονικής, κρίνουμε απαραίτητη και επείγουσα την αναστήλωση και ενίσχυση αρχικά του τόξου και στη συνέχεια, την αποκατάσταση της λιθοδομής του γεφυριού. Σας επισημαίνουμε την ανάγκη να σωθεί, να αποκατασταθεί πλήρως και να αναδειχθεί αυτό το μνημείο, και γι’αυτό ζητάμε τη βοήθειά σας για την άμεση ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών. Μάλιστα σε επόμενη φάση σημαντικό θα ήταν να προγραμματίσουμε την αναστήλωση και του δεύτερου γεφυριού της Χάλαρης, αυτού της Λουπάστρας, που αποτελούσε το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης οικοτουρισμού, καθώς η περιοχή Νatura 2000 του φαραγγιού της Χάλαρης είναι ο πιο επισκέψιμος οικότοπος – φυσικό αξιοθέατο της Ικαρίας, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που το διασχίζουν. Το γεφύρι βρίσκεται σε ένα από τα βασικά σημεία πρόσβασης στο φαράγγι και η αποκατάσταση του κρίνεται μείζονος σημασίας .

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη προβεί σε διερευνητικές επαφές με την διεπιστημονική ομάδα εργασίας αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας ( Άραχθος ποταμός) οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν αφιλοκερδώς στη μελέτη αποκατάστασης του γεφυριού των Γεμελιών και της Λουπάστρας.

Συγκεκριμένα η διεπιστημονική ομάδα που προτίθεται να συνεισφέρει ονομάζεται Μπουλούκι ( www.boulouki.org )

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις αναγκαίες εργασίες. Επισυνάπτουμε φωτογραφίες που δείχνουν την σημερινή κατάσταση του γεφυριού και φωτογραφίες των δύο γεφυριών πριν από την καταστροφή του 2010. Σας ευχαριστούμε για την ευγενική σας ανταπόκριση.

Ικαρία, 15/2/2021,

Με εκτίμηση
εκ μέρους της Α.Σ.Π.Ι ( Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας )

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ικαρίας.
Ηλίας Α. Γαγλίας
Κώστας Περρής
Παναγιώτης Χούτρας

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *