ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στον Εύδηλο από την Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας  εκδήλωση με θέμα :

« Η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με τη συμμετοχή των πολιτών σε όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ).

Μας ενημέρωσε για τις επιλογές και τις αποφάσεις της πολιτείας, λανθασμένες και επιζήμιες για το κοινό συμφέρον, αφού προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και μακροχρόνιες και ευνοϊκές συμβάσεις με εργολάβους. Ο σχεδιασμός αυτός ακυρώνει την όποια προσπάθεια πρόληψης – μείωσης των απορριμμάτων, βασίζεται σε συγκεντρωτικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με αφύσικα μεγάλες δυναμικότητες, προσανατολίζεται στην ενεργειακή «αξιοποίηση» και στην καύση. Πρόκειται για μέθοδο μη φιλική προς το περιβάλλον και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, εφόσον καταλήγει στην καύση, και με πολύ υψηλό κόστος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι και μέσω αυτών οι πολίτες. Επίσης μειώνει τις θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και προωθείται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με την προσδοκία του διασφαλισμένου μεγάλου κέρδους.

 

Στον αντίποδα του κρατικού σχεδιασμού η ΠΡΩΣΥΝΑΤ διεκδικεί :

  το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αξιοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής

  την τήρηση της ιεραρχίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανάκτηση υλικών

  τις αποκεντρωμένες δομές διαχείρισης, με τη λογική της εγγύτητας, της μικρής κλίμακας, του χαμηλού κόστους και της μέγιστης ανταποδοτικότητας.

Ένα τέτοιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης στην Ικαρία θα μπορούσε να αναπτυχθεί αφενός στις τρεις τοπικές ενότητες αφετέρου σε επίπεδο νησιού.

Σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητα και άμεσα εφαρμόσιμα τα εξής :

– Διαρκής ενημέρωση για όλο τα φάσμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Πρακτικές και δράσεις για τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους (π. χ. επισκευή, επαναδιάθεση επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών).

  Διατήρηση του δικτύου ξεχωριστών κάδων ανακυκλώσιμων υλικών – συσκευασιών. ( για ανακύκλωση στην πηγή από τα νοικοκυριά)

– Τρεις τοπικές μονάδες συγκέντρωσης – δεματοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών.

  Δημιουργία τριών σημείων για την ξεχωριστή συλλογή άλλων ανακυκλώσιμων υλικών , όπως μπαταρίες, ελαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.

  Προώθηση της ιδέας και της πρακτικής της οικιακής κομποστοποίησης.

Σε επίπεδο νησιού πρέπει:

  Να εξεταστεί η κατασκευή μιας μικρής μονάδας επεξεργασίας – διαχωρισμού σύμμεικτων στερεών αποβλήτων.

    Να προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΥ και να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

  Να κλείσουν και να αποκατασταθούν άμεσα όλοι οι ΧΑΔΑ του νησιού.

 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση υφίσταται μια συστηματική αφαίμαξη πόρων και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει μείνει ανέπαφος. Είναι σαφής η πρόθεση εκχώρησης του συνόλου σχεδόν της διαχείρισης (ακόμη και της αποκομιδής και του οδοκαθαρισμού) σε ιδιώτες, συνδυασμένη με τη μόνιμη απειλή και νέων διαθεσιμοτήτων και απολύσεων προσωπικού.

 Σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι όποιες κοινωνικές πρωτοβουλίες σε αυτό το επίπεδο πιστεύουμε ότι πρέπει να υπηρετούν και να εναρμονίζονται με αυτό το στόχο.

 

  Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ικαρίας – Δημοτική Ενότητα Ευδήλου   για την παραχώρηση της αίθουσας και του τεχνικού εξοπλισμού, το Μιχάλη Καραγιαννάκη για τη βοήθειά του στη σύνδεση και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος , το Γιάννη Λακιό για την προσφορά της φιλοξενίας του κ. Κεφαλά στο ξενοδοχείο του.

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *