Τοποθέτηση για το πρόγραμμα “Οικολογικές πόλεις της Μεσογείου”

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ»

 

ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας της 25ης Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της Ικαρίας στο Σχέδιο « Οικολογικοί Οικισμοί της Μεσογείου». Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα της « Επιτροπής για την ενέργεια, το περιβάλλον και τα ύδατα», μίας από τις πέντε Επιτροπές που σύστησε το 2004 η «Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση» .

Σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο δράσης, όπως αυτό παρουσιάστηκε, προβλέπεται η προώθηση πρακτικών για την καταπολέμηση της παράκτιας και θαλάσσιας μόλυνσης, για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας , για τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών και άλλες συναφείς δράσεις.

Με βάση τα παραπάνω τοποθετηθήκαμε καταρχήν θετικά εκτιμώντας ότι για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. μονάδες επεξεργασίας λυμάτων) και για την ποιότητα του πόσιμου νερού, τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας. Θεωρήσαμε επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε μία ήπια, εναλλακτική ανάπτυξη που ταιριάζει στο νησί μας. Ταυτόχρονα όμως τονίσαμε ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε για κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και το Δ.Σ. να αποφασίζει για κάθε επόμενο βήμα μετά από σχετική ενημέρωση. Πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση, γι’ αυτό και είναι υπό αναίρεση ανά πάσα στιγμή.

Η πρώτη συνεδρίαση της « Επιτροπής για την ενέργεια, το περιβάλλον και τα ύδατα» για το σχέδιο δράσης « Οικολογικοί Οικισμοί της Μεσογείου» έγινε στις Βρυξέλλες στις 11/4 με τη συμμετοχή του Δημάρχου και του νομικού συμβούλου του Δήμου. Η ΑΣΠΙ κατέθεσε στις 12/4 αίτημα ενημέρωσης, που συζητήθηκε στο Δ.Σ. στις 16/4, κάτι το οποίο βέβαια θα έπρεπε να είχε κάνει Δημοτική Αρχή με δική της πρωτοβουλία, πριν από το ταξίδι αυτό, ενημερώνοντας με δελτίο τύπου για την ατζέντα της συνάντησης. Το αίτημα διατυπώνεται ως εξής: « Ποιο είναι το πλαίσιο και οι δράσεις που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις – υποχρεώσεις και τα οφέλη που προκύπτουν για το νησί; Ποια κείμενα ή συμφωνητικά τυχόν υπέγραψε ο Δήμαρχος;». Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι δεν υπερασπιζόμαστε άκριτα οποιαδήποτε πρόταση Προγράμματος, από όπου κι αν προέρχεται. Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, χωρίς να το μελετήσουμε πρώτα. Ούτε όμως απορρίπτουμε με μένος οτιδήποτε προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι αν πολλοί από εμάς είμαστε κατά της συμμετοχής της χώρας σε αυτήν. Αναζητούμε τα θετικά για τον τόπο και τους κατοίκους του, τα σταθμίζουμε με τις τυχόν αρνητικές πλευρές και με βάση αυτό το ζύγισμα, καταθέτουμε τη συμφωνία ή τη διαφωνία μας. Το κριτήριό μας δηλαδή είναι το όφελος για το νησί μας και όχι η ικανοποίηση των ιδεολογικών εγωισμών μας.

Θα θέλαμε λοιπόν να κάνουμε ένα σχόλιο για κάποια κείμενα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και σε τοπική εφημερίδα, και δε θα μπαίναμε σε αυτόν τον κόπο, αν δε μας έκαναν την «τιμή» να ασχοληθούν μαζί μας. Μας κατηγορούν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι με τη στάση μας στο θέμα αυτό δίνουμε γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, στους τροϊκανούς, ως μνημονιακοί οσφυοκάμπτες. Το να έχει κάθε πολίτης διαφορετική άποψη ή επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις είναι σεβαστό. Το να προσπαθεί όμως να τις «τεκμηριώσει» με «μη λογικούς» συλλογισμούς και αβάσιμα συμπεράσματα, που προκύπτουν από ανερμάτιστους σοφιστικούς συσχετισμούς, με πολλή δόση καταστροφολογίας και συνωμοτικής σεναριολογίας, είναι γελοίο. Έτσι , για παράδειγμα, πίσω από αυτό το Πρόγραμμα βλέπουν τον Δούρειο Ίππο των Δαναών – Ευρωπαίων, οι οποίοι θα φέρουν τον όλεθρο του πολέμου στον τόπο μας, όπως το έκαναν στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, στη Συρία, ή τα χημικά και πυρηνικά τους απόβλητα! Αγαπητοί συντοπίτες τυχαίνει να γνωρίζουν και άλλοι εκτός από εσάς τι σημαίνει ιμπεριαλισμός και καπιταλιστική αναδιάρθρωση.

Αλήθεια, το μοναδικό κριτήριό σας για τη συμμετοχή σε κάθε Πρόγραμμα είναι το αν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τότε θα έπρεπε να έχετε πει όχι σε αρκετά έργα που έγιναν στην Ικαρία με την χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Αυτή την εποχή ξεκίνησε η επέκταση του λιμενοβραχίονα Ευδήλου. Δώστε μας γραμμή. Μήπως πρέπει να είμαστε κατά; Συμπολίτες μας εκμεταλλεύτηκαν χρηματοδοτικά προγράμματα για να κάνουν μικρές τουριστικές ή άλλες επιχειρήσεις. Δεν έπρεπε προφανώς να το κάνουν, γιατί πίσω από αυτά τα προγράμματα βρίσκονται οι ιμπεριαλιστές που βομβάρδισαν το Μάλι. Για να εξιλεωθούν μήπως πρέπει να αυτομαστιγώνονται τρεις φορές τη μέρα στη πλατεία του χωριού τους; Ας σοβαρευτούμε λίγο. Τυχαίνει εκείνοι που έγραψαν τα αστήριχτα και αυθαίρετα αυτά κείμενα να θεωρούν τους εαυτούς τους ως την πρωτοπόρα συνείδηση της Ικαριακής κοινωνίας. Δεν έδειξαν όμως τέτοια συνείδηση, όταν υπερασπίστηκαν το κλείσιμο ενός μόνο ΧΑΔΑ , αδιαφορώντας για την υπόλοιπη Ικαρία, ούτε όταν προσπερνούν με ύποπτη ευκολία το μεγάλο πρόβλημα της ανεπιτήρητης κτηνοτροφίας και της υπερβόσκησης – ερημοποίησης στο νησί μας. Φοβούμαστε ότι με την “πυξίδα” τους οδηγούν πολλούς συντοπίτες μας στους υφάλους της στείρας ιδεοληψίας, ενεργώντας ως σύγχρονοι «πατερούληδες» που δηλώνουν με αδιαπραγμάτευτη βεβαιότητα ότι μόνο εκείνοι γνωρίζουν το μοναδικό σωστό δρόμο.

 

Ικαρία 17 – 4 – 2013

ΑΣΠΙ

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *