διαχείριση αποριμμάτων στην Ικαρία.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ 3/3/2012

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

Έχει περάσει 1 χρόνος αφότου η παράταξη του κ. Σταυρινάδη ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, και ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ικαρία, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει βαλτώσει, παρά τις εξαγγελίες του δημάρχου τον Ιανουάριο του 2011.

Συγκεκριμένα στις 21 Ιανουάριου του 2011 στη 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε (δεν πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ.) το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αγ. Κηρύκου μέχρι την 31-1-2011, και τη μεταφορά των σκουπιδιών προσωρινά στους ΧΑΔΑ Ευδήλου και Ραχών και το κλείσιμο ενός ακόμα ΧΑΔΑ στο άμεσο μέλλον, με δικαιολογία την εφαρμογή της απόφασης-τελεσίγραφο που εξέδωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στις 30-12-2010, η οποία απειλούσε με πρόστιμα από την Ε.Ε.

Στη συζήτηση-συνέλευση που είχε γίνει στον Εύδηλο στις 19-1-2011 με θέμα τα σκουπίδια, ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνει ολοκληρωμένη ανακύκλωση, όχι μόνο στον Άγ. Κήρυκο και τον Εύδηλο που ήδη είχε ξεκινήσει η προσπάθεια, αλλά και στην περιφέρεια των Ραχών όπου δεν είχε καν ξεκινήσει καθώς και ότι πολύ σύντομα (μέχρι το καλοκαίρι του 2011) θα μεταφέρονται τα υπολείμματα με containers σε γειτονικά νησιά.

Επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Αρμονία στις 20-1-2011 είχε πει: «Το πιο βέβαιο είναι πως μέχρι τέλη Ιουλίου θα κλείσουν και οι άλλοι δύο ΧΑΔΑ και να δούμε μετά που θα πάνε τα σκουπίδια. Είμαστε σε δια-πραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών……δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανακύκλωση, που θα μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών ώστε να ανταπεξέλθουν οι ΧΑΔΑ, όπως επίσης και στην ενημέρωση των κατοίκων, ώστε να προβούν σε διαλογή των οικιακών αποβλήτων, ενώ τα οργανικά υπολείμματα, για όσους μένουν στα χωριά, να γίνονται οργανικό λίπασμα και έτσι να μένει ένα μικρό υπόλειμμα. Επιπλέον, θα πάρουμε κάδους και απορριμματοφόρα για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, γιατί ο στόλος είναι παλιός. Το θέμα των σκουπιδιών, καθώς και το οδικό δίκτυο, είναι θέματα πρώτιστης σημασίας για εμάς.»

Επιπλέον μέσα στο 2011 η Δ. Α. είχε αποφασίσει τη μεταφορά των σκουπιδιών της Δ.Ε. Αγίου Κηρύκου στον σκουπιδότοπο του Φυτέματος, εξαγγέλλοντας μάλιστα την κατασκευή τοιχίου υποστήριξης και γενικότερα έργα βελτίωσης του εν λόγω ΧΑΔΑ. Ακολούθησε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας « Αθέρας» δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δήμαρχο και στον Ικαριώτη επιστήμονα Κ. Ρόζο, που αντιδρούσε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε αυτήν την προοπτική. Ο κύριος Δήμαρχος υπεραμύνθηκε σθεναρά της επιλογής αυτής, χωρίς όμως να απαντάει με επιχειρήματα στις ενστάσεις του κυρίου Ρόζου, κατηγορώντας τον μάλιστα για όψιμη επιλεκτική αντίδραση σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την ουσία του ζητήματος.

Σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις και εξελίξεις η ΑΣΠΙ, δήλωνε με κα-τηγορηματικό τρόπο ότι οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν το θέμα των σκουπι-διών στην Ικαρία τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντί να συνεργα-στούν με ειλικρίνεια για την υλοποίηση του έργου (κατασκευής του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ), επιδόθηκαν σε μια ατέρμονη μετάθεση των ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ τους, με συνέπεια να χαθεί σχεδόν μία δεκαετία.

Τοποθετηθήκαμε δημόσια και είπαμε ότι δεν θεωρούμε λύση το κλείσιμο ενός σκουπιδότοπου με την ταυτόχρονη μεταφορά των σκουπιδιών, και των προβλημάτων που αυτή συνεπάγεται, σε άλλο σκουπιδότοπο ακατάλληλο από κάθε άποψη. Και να τονίσουμε ότι αυτή τη θέση την διατυπώσαμε πέρυσι για την προοπτική μεταφοράς των σκουπιδιών από τον Άγιο στο Φύτεμα Ευδήλου, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια αλλά πρέπει να κλείσει.

Δυστυχώς, ακριβώς μετά από ένα χρόνο και εξ αιτίας της πλήρους απραξίας, και της αναντιστοιχίας λόγων και έργων της Δ.Α., η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Τα πάντα ατόνησαν, ακόμη και οι υποτυπώδεις εργασίες στους ΧΑΔΑ (περιφράξεις, επιχωματώσεις), δεν έγιναν.

Ειδικά για το θέμα της ανακύκλωσης η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή από τις προηγούμενες. Τα containers «που είχαν εξασφαλισθεί» και το μεγαλύτερο όχημα συμπίεσης – δεματοποίησης, ακόμη έρχονται.

Τον Ιούλιο (28-7-2011) ήλθε στον Δήμο η Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) του ΧΥΤΥ Ικαρίας.

Και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά ο Δήμαρχος την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012, σε συνέλευση που συγκάλεσε η ΑΣΠΙ στον Άγ. Δημήτριο Ραχών, ε-πανήλθε στο ζήτημα ανακοινώνοντας την οριστική μεταφορά των σκουπιδιών του Αγ. Κηρύκου στον ΧΑΔΑ Ραχών, προσωρινά για 6 μήνες, χωρίς να υπάρχει πάλι απόφαση του Δ.Σ.

Η απάντηση που πήρε από τη συνέλευση ήταν ότι πρέπει να το ξανασκε-φτεί σοβαρά, γιατί απλούστατα και αυτός ο ΧΑΔΑ είναι ακατάλληλος λόγω θέσης και κορεσμού και έπρεπε να έχει ήδη κλείσει μετά από 30 χρόνια προβληματικής λειτουργίας του.

Αναρωτιόμαστε τι απέγιναν οι καθησυχαστικές εξαγγελίες και τα μεγαλόπνοα σχέδια;

-Τι απέγιναν τα αναγκαία έργα υποδομής στο Φύτεμα;

-Τι μεσολάβησε και τα σκουπίδια άλλαξαν πορεία και τώρα δρομολογού-νται για τον ΧΑΔΑ των Ραχών;

-Μήπως οι κάτοικοι των Ραχών και του Ευδήλου θεωρούνται πιο αδύναμοι, επειδή δεν προνόησαν να εξασφαλίσουν έγκαιρα την εντολή κλει-σίματος των ΧΑΔΑ τους; Eξάλλου η ανάπτυξη των κάδων ανακύκλωσης στις Ράχες εκείνη την ίδια μέρα, και 13 μήνες μετά από την ανάληψη καθηκόντων της νέας Δ.Α., χωρίς καν τις απαραίτητες υποδομές για τη συλλογή των ανα-κυκλούμενων απορριμμάτων προσβάλλει και υποτιμά τη νοημοσύνη των κα-τοίκων.

– Ή μήπως στο παιχνίδι των εσωτερικών ισορροπιών και στην έλλειψη σχεδιασμού για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων η λύση των Ραχών σας φάνηκε πιο ανώδυνη;

Στη συνέλευση εκείνη η ΑΣΠΙ έθεσε στον Δήμαρχο τα εξής ερωτήματα :

 

– Γιατί 6 μήνες μετά από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ δεν έχει προχωρήσει η Προγραμματική Σύμβαση με την Π. Β. Αιγαίου για την υπο-βολή πρότασης κατασκευής ΧΥΤΥ στο ΕΣΠΑ;

– Γιατί δεν έχει γίνει σύσταση ΦΟΔΣΑ;

– Γιατί δεν έχει γίνει ανάθεση μελέτης του Κτηματολογίου και του δρόμου πρό-σβασης του ΧΥΤΥ;

Αυτά ακριβώς τα ερωτήματα συμπεριέλαβε η Δ.Α. 15 ημέρες μετά, στη συνε-δρίαση του Δ.Σ. της 10/2/2012 !!

Αν δηλαδή δεν είχε μεσολαβήσει η συνέλευση στον Άγιο Δημήτριο και η επισή-μανση μας ότι το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ πάει να χαθεί λόγω προθεσμιών, πότε θα απασχολούσε την Δ. Α. το θέμα του ΧΥΤΥ;

Γιατί απέφυγε ένα χρόνο ολόκληρο να φέρει προς συζήτηση στο ΔΣ το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων; Φανταστείτε να μην ήταν το πρόβλημα της δια-χείρισης των σκουπιδιών στα θέματα «πρωτίστης σημασίας» για την Δ.Α.!

Μετά από ένα χρόνο λοιπόν, κρίνοντας από τα δείγματα γραφής της Δ.Α,, θα χαρακτηρίζαμε την τακτική της επιπόλαιη, αναξιόπιστη, αφερέγγυα, αναποτελε-σματική και, λόγω έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής, γεμάτη παλινωδίες και καιροσκοπικούς αυτοσχεδιασμούς.

 

Επειδή στο σοβαρότατο αυτό για τον τόπο μας θέμα, δεν έχει ση-μειωθεί καμία πρόοδος, και το πρόβλημα είναι πιο πιεστικό από πέρσι, επαναλαμβάνουμε και παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας.

Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για το κλείσιμο των σκουπιδό-τοπων, όπως ήμαστε στην πρώτη γραμμή για την παύση της καύσης πριν από μερικά χρόνια.

Είμαστε όμως κατά της μετατόπισης του προβλήματος από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο και κατά συνέπεια της όξυνσής του. Η επι-κρατούσα κατάσταση και στους τρεις ΧΑΔΑ προσβάλλει βάναυσα την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά, συνιστά τεράστια πηγή κινδύ-νου για τη δημόσια υγεία και μόνιμη πηγή ρύπανσης για το οικοσύστημα των περιοχών. Με τις ενέργειές της η δημοτική αρχή δεν λύνει τα σοβα-ρά προβλήματα, αλλά τα μεταθέτει συνεχώς στο μέλλον, διαιωνίζοντάς τα και διχάζοντας την Ικαριακή κοινωνία .

Σταματήστε να παίζεται πιγκ-πογκ με τα σκουπίδια.

 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ.

ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ:

-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

-ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΥ

-ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΑΔΑ

 

 

ΙΚΑΡΙΑ 3/3/2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ» ΧΑΔΑ ΡΑΧΩΝ

Η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *