Διαμαρτυρία για το Γηροκομείο Ικαρίας

ΠΡΟΣ

Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου

Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Θ. Παπαθεοφάνους, αποφάσισε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με το Γηροκομείο Ικαρίας, αναλαμβάνοντας, όπως φαίνεται από το σχετικό Δελτίο Τύπου (7/9/2012) να στηρίξει την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου να το κλείσει..

Συγκεκριμένα στο Δελτίο αυτό, εκτός των άλλων, αναφέρονται τα εξής : « …λόγοι ηθικοί αλλά και νομικοί με υποχρεώνουν να προχωρήσω στην έκδοση απόφασης αναστολής της λειτουργίας και στο κλείσιμο του Γηροκομείου Ικαρίας…». Η εξαγγελία αυτή προκαλεί αγανάκτηση στο σύνολο της Ικαριακής κοινωνίας και στο Δήμο Ικαρίας, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση αυτή . Επίσης αποτελεί κυνισμό και εμπαιγμό ο ισχυρισμός πως η Ικαρία θα αποκτήσει σύντομα « πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων», τη στιγμή που η Πρόνοια κατεδαφίζεται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ή γίνεται βορά στις κάθε λογής κρατικοδίαιτες Μ.Κ.Ο.

Όποιος λάβει γνώση όλων των δελτίων τύπου της Ι. Μ. Σάμου για το θέμα, θα διαπιστώσει τις συνεχείς παλινωδίες της .

Συγκεκριμένα :

-Στις 3/5/2011 αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους προβαίνει στο κλείσιμο του Γηροκομείου, για να καταλήξει στη σελ.3: « Η επαναλειτουργία του Γηροκομείου επαφίεται στην Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής που πρέπει να στείλει το ένα εκατομμύριο δολάρια μαζί με τους τόκους 6 χρόνων…»

 

-Στις 25/5/2011 αλλάζει στάση και αποφασίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του.

 

-Στις 15/11/2011 αποφασίζει ξανά τη διακοπή της λειτουργίας του, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που η ίδια παραθέτει δείχνουν τον προϋπολογισμό του 2011 πλεονασματικό και παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει να δέχεται ηλικιωμένους, ενώ υπάρχουν αιτήσεις, δηλαδή δυνατότητα σημαντικής αύξησης των εσόδων.

 

-Την 1/2/2012 απολύει τους εργαζόμενους, ενώ οι ηλικιωμένοι να παραμένουν μέσα. Στη συνέχεια ενημερώνει το Δήμο Ικαρίας ότι θα συνεχίσει να το λειτουργεί μέχρι το Πάσχα, αλλά χωρίς εργαζόμενους!

 

-Στις 8/3/2012 η Ι. Μ. μιλώντας για απόδειξη εκκλησιαστικού ήθους τονίζει τα εξής: « Η τοπική μας εκκλησία ως φιλόστοργη Μητέρα και επειδή θέλει να διασφαλίσει του Γέροντες αποφάσισε χωρίς δεύτερες εμπάθειες ή δεύτερες σκέψεις να παραχωρήσει την κυριότητα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας στο Δήμο Ικαρίας, ο οποίος το εζήτησε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες..».

-Στις 6/6/2012 έλαβε ο Δήμος Ικαρίας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου (4/5/12), η οποία ουσιαστικά αναιρούσε την άμεση παραχώρηση του κτιρίου του Γηροκομείου, θέτοντας όρους που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν άμεσα, και μάλιστα από το Δήμο που δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο κτίριο. Οι όροι αυτοί θα είχαν νόημα μακροπρόθεσμα, εφόσον η Ι. Μ. Σάμου είχε παραχωρήσει την κυριότητά του στο Δήμο Ικαρίας.

 

Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τα δελτία τύπου της ίδιας της Ι. Μ., ο κύριος, ίσως και ο μοναδικός, λόγος που επιδιώκει το κλείσιμο του Γηροκομείου είναι η δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Δήμος Ικαρίας με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. που πάρθηκαν στις 27/4/2012 και στις 9/6/2012 εξακολουθεί να απαιτεί την παραχώρηση της κυριότητας του ακινήτου, εκφράζοντας τη βούληση της Ικαρώτικης κοινωνίας, για να αναλάβει νόμιμα τη λειτουργία Γηροκομείου.

-Απαιτούμε από τον Αντιπεριφερειάρχη να μην προχωρήσει στην έκδοση απόφασης αναστολής της λειτουργίας και στο κλείσιμο του Γηροκομείου Ικαρίας, διότι αυτό επιβάλλουν πραγματικά ηθικοί και ανθρωπιστικοί λόγοι.

-Καλούμε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να στηρίξει το Δήμο Ικαρίας, και να συνδράμει με τις Υπηρεσίες της , όπου έχουν αρμοδιότητα , ώστε το Γηροκομείο να μη σταματήσει να προσφέρει τη φροντίδα του σε όσους ηλικιωμένους την έχουν ανάγκη.

 

-Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ικαριακή κοινωνία, παίρνοντας τις αποφάσεις εκείνες που απαιτούνται για τη συνέχιση της απρόσκοπτης και εύρυθμης λειτουργίας του .

10-9-2012

ΑΣΠΙ

 

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *