Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας: Οργανωτικό Πλαίσιο (τροποποίηση 8/12/2019)

Το οργανωτικό πλαίσιο της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας (ΑΣΠΙ) αντικατοπτρίζει και υλοποιεί την πολιτική της φιλοσοφία. Προωθεί δηλαδή την άμεση συμμετοχή των πολιτών της Ικαρίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην υλοποίησή τους.

Άρθρο 1 ΕΠΩΝΥΜΙΑ

Επωνυμία της Αυτοδιοικητικής Κίνησης είναι: «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας» και έμβλημα η σπείρα στην οποία αναγράφονται ονόματα χωριών της Ικαρίας,

Άρθρο 2 ΕΔΡΑ

Έδρα της ΑΣΠΙ ορίζεται η Ικαρία.

Άρθρο 3 ΑΡΧΕΣ

Βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της είναι:

  1. Η αυτόνομη πολιτική της φυσιογνωμία με την έκφραση πολιτικού λόγου, ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου, που θα προωθεί τους σκοπούς της ΑΣΠΙ, ενάντια στα διάφορα τοπικά μικροσυμφέροντα.

  2. Η διαφάνεια σε όλες τις ενέργειές της.

  3. Η ισότητα μεταξύ των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών ή άλλων διαφορών.

  4. Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και του κοινωνικού συνόλου.

  5. Η συλλογικότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων.

  6. Η πολιτική αξιοπρέπεια, η προάσπιση της προσωπικής ελευθερίας και ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής.

Άρθρο 4 ΣΚΟΠΟΙ

  1. Η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών της Ικαρίας και η ουσιαστική συμμετοχή τους στα τοπικά δρώμενα, με βάση τις ανάγκες τους, τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Η αποτελεσματική αξιοποίηση της μέχρι τώρα ανέκφραστης δημιουργικότητας πολλών πολιτών, καθώς και η ευαισθητοποίηση, όσο γίνεται περισσότερων, σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Μέσα από τις διαδικασίες και τη λειτουργία μας πρέπει να μάθουμε να παρεμβαίνουμε, να προτείνουμε και να μαχόμαστε ενάντια σε όσα υποβαθμίζουν τη ζωή μας.

  2. Η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  3. Η κάθε μορφής συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές και στις δημοτικές δραστηριότητες: δημοτικά ψηφοδέλτια, ομάδες εργασίας, ομάδες πρωτοβουλίας, εθελοντικές δράσεις, μεμονωμένες κατά τόπους και κατά θέμα κινήσεις. Στόχος μας πάντοτε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ικαρίας.
     
  4. Η προώθηση κάθε είδους συνεργασίας με ομάδες ή άλλους φορείς, ώστε να προβληθούν αιτήματα και να προταθούν λύσεις, με υπεύθυνο και συγκροτημένο τρόπο.
  5. Η διατήρηση και προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και του φυσικού – δομημένου περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης Η προώθηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα του Δήμου Ικαρίας με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

  6. Η ανάληψη δράσεων για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

  7. Η ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Ικαρίας.

Άρθρο 5 ΜΕΛΗ

Μέλη της ΑΣΠΙ μπορούν να είναι όλοι οι ενήλικοι δημότες της Ικαρίας, μετά από αίτησή τους και δήλωση ότι συμφωνούν με τις αρχές και τους στόχους της ΑΣΠΙ, όπως αυτές διατυπώνονται στην πολιτική διακήρυξη, στις προγραμματικές θέσεις, τα κείμενά της και τις αποφάσεις των Γ.Σ. Τα μέλη με την εγγραφή τους υπογράφουν ότι αποδέχονται τη δομή και λειτουργία της ΑΣΠΙ, όπως αυτή περιγράφεται στο παρόν Οργανόγραμμα – Καταστατικό. Δε γίνονται δεκτά ως μέλη εκείνοι που έμπρακτα δρουν αντίθετα με τις θέσεις και τις αποφάσεις της.

Εγγεγραμμένα μέλη που έμπρακτα ή με δηλώσεις τους δημιουργούν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια εικόνα, τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της ΑΣΠΙ, διαγράφονται μετά από απόφαση της Γ.Σ. Επίσης διαγραφή μέλους για τους παραπάνω λόγους ή άλλους τεκμηριωμένους, μπορούν να εισηγηθούν στη Γ.Σ. τουλάχιστον 7 μέλη.

Άρθρο 6 ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ

  1. Κυρίαρχο Όργανο της ΑΣΠΙ είναι η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των μελών της.
    Η Γ.Σ. πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, εναλλάξ στις δημοτικές ενότητες και είναι σταθερή ημερολογιακά σε χρόνο που ορίζεται με απόφαση της Γ.Σ. (π.χ. πρώτη Τετάρτη και Κυριακή κάθε μήνα εκ περιτροπής),εκτός αν η Γ.Σ. αποφασίσει διαφορετικά. Η Γ.Σ. κάνει προγραμματισμό – απολογισμό της δράσης της, διατυπώνει το πολιτικό πλαίσιο και τις θέσεις του δημοτικού σχήματος, επεξεργάζεται θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και συζητά άλλα έκτακτα θέματα. Η Γ.Σ. συγκαλείται έκτακτα μετά από αίτημα τουλάχιστον 7 μελών της ΑΣΠΙ. Για την τροποποίηση του παρόντος Οργανωτικού Σχεδίου – Καταστατικού απαιτείται σύγκλιση της Γ.Σ. μετά από γραπτό αίτημα του 1/4 των μελών. Οι αποφάσεις των Γ.Σ. παίρνονται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων μελών, (διευρυμένη συναίνεση), αν δεν είναι δυνατή η ομοφωνία.
    Δικαίωμα παρακολούθησης της Γ.Σ. έχουν και φίλοι της ΑΣΠΙ, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

  2. Τοπικές Συνελεύσεις ανά δημοτική ενότητα με τη συμμετοχή κοινοτικών συμβούλων, μελών και φίλων της ΑΣΠΙ για την καταγραφή, ενημέρωση προβλημάτων και θεμάτων που αφορούν τη δημοτική ενότητα και την επεξεργασία προτάσεων προς τα Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια του Δήμου και προς τη Γενική Συνέλευση της ΑΣΠΙ. Η Τοπική Συνέλευση εκλέγει Τοπικό Γραμματέα κάθε ένα χρόνο, για την τήρηση πρακτικών, την επικοινωνία με τους άλλους τοπικούς γραμματείς και τη Συντονιστική Επιτροπή, τη μεταφορά προτάσεων από και προς τη Γενική Συνέλευση και τους εκλεγμένους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, την κοινοποίηση στη mail list της ΑΣΠΙ των πρακτικών της κάθε συνεδρίασης, την εξασφάλιση χώρου πραγματοποίησης των Τοπικών και των Γενικών Συνελεύσεων (ανάλογα με τη Δημοτική Ενότητα στην οποία ορίζεται κάθε φορά η Γενική Συνέλευση).
    Για τοπικά ή έκτακτα θέματα οι Τοπικές Συνελεύσεις αποφασίζουν και μπορούν να συντάσσουν ανακοινώσεις οι οποίες δημοσιοποιούνται ως θέσεις της ΑΣΠΙ μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης ή στην περίπτωση του έκτακτου χαρακτήρα ενός θέματος μετά από έγκριση της Συντονιστικής Επιτροπής με πλειοψηφία των 3/4, αν δεν είναι δυνατή η ομοφωνία.

  3. 4μελής Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου και ένα μέλος από κάθε γεωγραφική – δημοτική ενότητα της Ικαρίας
    Τα τρία (3) μέλη της Σ.Ε. εκλέγονται από τις αντίστοιχες Τοπικές Συνελεύσεις, και μαζί με τον επικεφαλής συγκροτούν την Σ.Ε. κατά την πρώτη Γ.Σ. κάθε έτους. Κάθε μέλος της Σ.Ε. έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες ορίζονται στην πρώτη συνεδρίασή της, μετά απο κοινή συνεννόηση των μελών της, και είναι οι εξής. α) ο Πρόεδρος, β) ο Υπεύθυνος τύπου και ενημέρωσης, με αρμοδιότητa τις ανακοινώσεις, δελτία τύπου, την ενημέρωση στη mail list, την επικοινωνία με Συλλόγους, κοινωνικά δίκτυα, συλλογικότητες γ) ο Γραμματέας με ευθύνη την ενημέρωση, το συντονισμό των μελών της ΑΣΠΙ, τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, την επικοινωνία με τους Τοπικούς Γραμματείς, το συντονισμό της Γενικής Συνέλευσης και την τήρηση των πρακτικών της, την ενημέρωση του Μητρώου μελών της ΑΣΠΙ, και δ) ο Ταμίας με αρμοδιότητα τη συγκέντρωση των συνδρομών των μελών και των εισφορών, και την τήρηση του Βιβλίου Ταμείου της ΑΣΠΙ. Σε περίπτωση απουσίας του γραμματέα τον αναπληρώνει ο τοπικός γραμματέας της Δ.Ε. στην οποία πραγματοποιείται η Γ.Σ.
    Τα μέλη της παραπάνω επιτροπής έχουν θητεία ενός (1) έτους η οποία αρχίζει από την πρώτη Γ.Σ. κάθε έτους και μπορούν να ανακληθούν με απόφαση της Γ.Σ. μετά από πρόταση 5 μελών της ΑΣΠΙ.

  4. Ομάδα Δημοτικών Συμβουλίων, την οποία συνθέτουν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι προετοιμάζουν τις εισηγήσεις, ερωτήσεις, παρεμβάσεις για το Δημοτικό και τα Κοινοτικά Συμβούλια, μεταφέροντας τις προτάσεις και τις θέσεις της Γενικής Συνέλευσης και των Τοπικών Συνελεύσεων, ενημερώνονται για ζητήματα και προβλήματα από τη Συντονιστική Επιτροπή και τους Τοπικούς Γραμματείς, ενημερώνουν τη Γενική Συνέλευση για τα πεπραγμένα τους. Ειδικότερα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ενημερώνουν ηλεκτρονικά τα μέλη για τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδριάζουν πριν από κάθε Δημοτικό Συμβούλιο για τη μελέτη των θεμάτων, τις θέσεις της ΑΣΠΙ πάνω σε αυτά και την παρουσίασή τους, ενημερώνουν τα μέλη μέσω της mailing list για τα πεπραγμένα τους μετά από κάθε Δημοτικό Συμβούλιο.
    Οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι υποχρεούνται και δεσμεύονται να προωθούν τις προγραμματικές θέσεις της ΑΣΠΙ στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια για τα μεγάλα ζητήματα στα οποία υπάρχουν επεξεργασμένες θέσεις. Δεσμεύονται να παραιτηθούν, αν, χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας, απουσιάσουν από τρία συνεχόμενα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που συντρέχουν λόγοι υγείας, το διάστημα αποχής τους από τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 (έξι) μήνες. Επίσης οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκτός από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, εναλλάσσονται στο μισό της θητείας τους, δηλαδή στα δύο (2) χρόνια, εκτός αν δεν το επιθυμούν οι επόμενοι στη σειρά και μετά από έγκρι-ση της Γ.Σ.

  5. Ομάδες Εργασίας για την επεξεργασία θέσεων επί συγκεκριμένων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Ικαρίας. Θεσμοθετούνται και λειτουργούν εθελοντικά συνολικά για το νησί ή κατά τοπικό θέμα εργασίας και εισηγούνται προτάσεις και θέσεις στη Γενική Συνέλευση, στη Συντονιστική Επιτροπή, αλλά και για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Κοινή αντίληψη των μελών της ΑΣΠΙ είναι η επιδίωξη της εναλλαγής και της παρουσίας διαφορετικών μελών στα όργανα και στα εκλεγμένα μέλη στο Δ.Σ. και στα Κ.Σ.

Άρθρο 7 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Για την κάλυψη των εξόδων της λειτουργίας της ΑΣΠΙ ορίζεται ετήσια συνδρομή των μελών της ποσού 10 €. Προαιρετική έκτακτη συνδρομή επίσης προβλέπεται όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο υπεύθυνος των οικονομικών κάνει απολογισμό έτους στην πρώτη Γενική Συνέλευση κάθε έτους.

Το παρόν Οργανωτικό Πλαίσιο – Καταστατικό συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΑΣΠΙ στον Άγιο Δημήτριο Ραχών στις 3/4/2011. Οι υπογράφοντες το Οργανωτικό Πλαίσιο – Καταστατικό αυτό δηλώνουμε ότι συμφωνούμε ανεπιφύλακτα στα 9 παραπάνω άρθρα και είμαστε μέλη της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας.
Το παρόν οργανωτικό πλαίσιο-καταστατικό τροποποιήθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γ.Σ. της ΑΣΠΙ στον Αρμενιστή Ραχών στις 8/12/2019 και αποτελείται πλέον από 7 άρθρα.

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *