Ζητείται Λύση για τις Μεταφορές των Μαθητών

Η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας ενώνει τη φωνή της με τους πολίτες-γονείς των μαθητών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης στο νησί μας, αλλά και με τους επαγγελματίες ή ιδιώτες μεταφορείς των μαθητών, που έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια τη μεταφορά τους προς και από τα σχολεία του νησιού μας.

Θεωρούμε ότι το ισχύον καθεστώς στις μεταφορές των μαθητών ουσιαστικά κρατά σε ομηρία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σχολεία, μεταφορείς και κυρίως τους γονείς και τα παιδιά, που δε γνωρίζουν από το καλοκαίρι με ποιο ακριβώς τρόπο θα γίνει η μεταφορά τους κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Αυτό οφείλεται στο ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν εξασφάλισε και φυσικά δεν απέστειλε ποτέ έγκαιρα, δηλαδή πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τις απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να γνωρίζουμε όλοι με τι κονδύλια θα οργανωθούν οι μεταφορές των μαθητών ανά περιφέρεια, για να γίνουν και οι ανάλογοι προγραμματισμοί.

Αποτέλεσμα αυτής της αβεβαιότητας είναι η πραγματικά απαράδεκτη κατάσταση να οφείλονται συνεχώς χρήματα, ακόμη και πλέον του ενός έτους, όταν μάλιστα η Πολιτεία έχει ήδη εισπράξει τον προβλεπόμενο ΦΠΑ, από τα τιμολόγια που υποχρεώνονται να αποστέλλουν οι μεταφορείς ως εξοφλημένα, ενώ λαμβάνουν την αποζημίωσή τους πολύ αργότερα.

Την εφετινή χρονιά σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, προστέθηκε και η απόφαση – εντολή του Υπουργείο, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, για τον προσυμβατικό έλεγχο των μεταφορών, κυρίως σε περιοχές όπως η Ικαρία, όπου ο σχετικός δημόσιος διαγωνισμός δεν είχε ανάδοχο και οι μεταφορές ανατίθενται με ελεύθερη διαπραγμάτευση, κατά περίπτωση σε επαγγελματίες ή ιδιώτες μεταφορείς.

Βρισκόμαστε ήδη στο Φεβρουάριο του 2011 και δεν έχουν ελεγχθεί – επιστραφεί για υπογραφή οι συμβάσεις της τρέχουσας σχολικής χρονιάς που στάλθηκαν για έλεγχο στο Υπουργείο Παιδείας από τις αρχές του Οκτώβρη του 2010.

Είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι μεταφορείς έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, πόσο μάλλον τώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα οδικό δίκτυο κατεστραμμένο και επικίνδυνο κατάσταση που αυξάνει την ευθύνη τους κατά τη μεταφορά αλλά και τις φθορές στα οχήματά τους.

Ακόμη μεγαλύτερο δίκιο έχουν τα παιδιά μας που υφίστανται όλη αυτή την ταλαιπωρία και πολλά από αυτά απέχουν ακούσια απο τα μαθήματα στην πιο κρίσιμη καμπή της σχολικής χρονιάς.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε στους μεταφορείς και τους Συλλόγους γονέων – κηδεμόνων να διεκδικήσουμε:

1. Τη γενική κινητοποίηση των φορέων της κοινωνίας της Ικαρίας με πρώτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την εξασφάλιση της άμεσης εξόφλησης των οφειλομένων μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.

2. Την άμεση υπογραφή συμβάσεων της σχολικής χρονιάς 2010-2011.

3. Την Έγκαιρη σύναψη συμβάσεων, την διασφάλιση και τον συγκεκριμένο προγραμματισμό στη χρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών για τα επόμενα σχολικά έτη, ώστε να μην ψάχνουμε λύση κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα.

Γιατί η παιδεία πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα κάθε πολιτείας.

 

Ικαρία, 16/2/2011

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *