Έκθεση προϊόντων τοπικής παραγωγής και δημιουργίας

 

10 –20 Αυγούστου 2009

Κάθε τόπο τον χαρακτηρίζουν οι άνθρωποί του και ο πολιτισμός τους.

Μέρος του πολιτισμού είναι τα προϊόντα καθώς και ο τρόπος παραγωγής, ο οποίος άλλωστε καθορίζει και την ποιότητα τους.

Η Ικαρία, γνωστή για την ιδιαίτερη κουλτούρα των ανθρώπων της και για πολλά από τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού της, έχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην προβολή και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι δε δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την ντόπια παραγωγή, να γνωρίσουν τους παραγωγούς, να μάθουν για τις μεθόδους και τη διαδικασία (ιδιαίτερη πολλές φορές) παραγωγής τους.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη προβολή και πώλησή τους.

Αντιλαμβανόμενοι αυτό το κενό, αναλάβαμε την περασμένη χρονιά την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε, για πρώτη φορά στην Ικαρία, έκθεση προϊόντων της Ικαριακής γης, αλλά και έργων χειροτεχνίας και οικοτεχνίας από ντόπιους δημιουργούς.

Καθώς η υποδοχή της εκδήλωσης ήταν θερμή και η ανταπόκριση του κόσμου πολύ ενθαρρυντική, αποφασίσαμε να επαναλάβουμε εφέτος αυτό το εγχείρημα με καλύτερη προετοιμασία και περισσότερη οργάνωση.

Επιμένουμε, επειδή θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγής είναι μια από τις λίγες σημαντικές επιλογές που έχουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας .

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι αυτή την προσπάθεια θα την αγκαλιάσει ο Δήμος και οι παραγωγοί θα την κάνουν σιγά – σιγά δική τους υπόθεση. Μόνο έτσι θα γίνεται χρόνο με το χρόνο και πιο αξιόλογη, για να καθιερωθεί τελικά ως ένας σημαντικός θεσμός που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ο οποίος παράγει ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα.

 

Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας Ράχες , Καλοκαίρι 2009

 

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *